top of page

Kako buket cvijeća može biti štetan za okoliš?

  • Irena Lučić
  • Mar 17
  • 2 min read

Updated: Mar 17




U Zagrebu se ove srijede, 19. ožujka s početkom u 18 sati, u Oris kući arhitekture, održava prvi u ciklusu panela naziva Uvertira. Tim povodom raspravljat će se o temi održivosti u cvjećarskoj industriji te će događanje okupiti stručnjake iz relevantnih područja kako bi raspravljali o aktualnim izazovima i inovacijama u održivom cvjećarstvu. Panelu će uz uzvanike magazina Vert, u čijoj se organizaciji odvija događanje, prisustvovati brojni dionici hrvatske cvjećarske, hortikulturalne i ekološke scene.


Moderno cvjećarstvo i cvjetni dizajn na različite su načine neodrživi. Teško je zamisliti da bi rezano cvijeće moglo biti problem za okoliš – cvijeće je ipak dio prirode, nisu ga izmislili ljudi – ali cvjećarstvo je problem za okoliš, a u nekim slučajevima, problem i za ljude koji rade u različitim dijelovima opskrbnog lanca. Velik dio toga proizlazi iz činjenice da je cvijeće osjetljiv, kvarljiv proizvod.


Na panelu predvođenom glavnom urednicom magazina Vert, Majom Karnik, svoje će iskustvo u praksi podijeliti Katarina Zlatec, suosnivačica studija Samonikla i vlasnica novootvorenog cvjetnog studija Proplanak koji je u Bistru nedaleko od Zagreba donio svježu cvjetnu perspektivu. Fokusirana na održivost, Katarina u svom cvjetnom studiju radi s cvijećem isključivo domaćih proizvođača, u skladu sa sezonama i uz primjenu održivih praksi. Za njom slijedi i Maja Rojnić, vlasnica OPG-a Almarosa iz Barbana u Istri kao predstavnica male, ali odlučne skupine domaćih proizvođača cvijeća koji se vode održivim načelima fokusirajući se na lokalno i sezonsko cvijeće. Posljednji u nizu panelista je Marko Vrbanc iz Iverpana, gorljivi zagovornik korištenja prirodnih materijala u interijerima, koji će otkriti priču iza mirisnih drvnih panela izrađenih od reciklata kave, ali i cvjetnih ostataka iz kozmetičke industrije te pokazati kako se održive prakse u korištenju cvijeća i biljnih ostataka mogu pronaći tamo gdje ih možda najmanje očekujemo.


Panel će u svom prvom izdanju usredotočiti na aktualne trendove i prakse u cvjećarskoj industriji, kao što su lokalni uzgoj cvijeća, smanjenje ugljičnog otiska, upotrebu bioloških materijala i reciklažu cvijeća. Rasprava će također obuhvatiti potencijalne izazove i rješenja za bolju održivost u industriji.


Cilj Uvertire promovirati je održivost i podići svijest o važnosti ekoloških praksi u svakodnevnici, a teme će se predstavljati u kvartalnoj dinamici kroz primjere dobrih praksi u našoj okolini, na hrvatskoj sceni. Kroz ovaj događaj želimo potaknuti dijalog između stručnjaka, poduzetnika i potrošača o važnosti poticanja “zelenijeg” načina života te unaprijediti ekološku svijest u našoj zajednici.


---

Tekst i foto: Vert PR

 

Comments


bottom of page